Historie I

EfB historie 1924 - 1970

1898

EB 98. (foto 1910).

Boldklubben af 1898.

Må betegnes som Esbjergs første fodboldklub.

I Vejviseren fra 1894-95 nævnes Boldklubben Frem, men der er ellers ikke efterladt noget spor af denne klub, der blev senere dannet en fodboldklub af samme navn, men det er ikke den samme. I 1902 nævnes en boldklub Olympia i forbindelse med et stævne.

Boldklubben af 1898 begyndt ganske vist med kricket og langbold og af og til lidt fodbold, klubben havde heller ingen formålsparagraf - og der blev også spillet tennis i klubben.

 I efteråret 1900 besluttes det at begynde fodboldtræning, og i maj 1901 blev den første fodboldkamp i Esbjerg spillet.

Kildemateriale: Verner Bruhn "Idræt i Esbjerg" 2005.


1911

EAK.

Esbjerg Amatør Klub af  1911.

Esbjerg Amatør Klub blev stiftet 1911, det betød at B 98 mistede en del medlemmer. Desværre er det ældste protokol for denne nye klub ikke bevaret, så der vides ikke om det er udbrydere fra EB 98 eller om det er en nystartet klub. Vi ved dog, at i EAK's første bestyrelse sad O. Sparre Pedersen - en af Esbjergsportens pionerer som i 1924 blev EfB's første formand.  Spilletrøjen i EAK var Blå/Hvid som EfB - måske Sparre Pedersens "fortjeneste" at vi har de blå/hvide farver i dag i EfB.

De to klubber konkurrerede med hinanden om medlemmerne, og vedtægter blev lavet om.


Konkurrencen mellem de to boldklubber varede et par år, hvorefter begge indså at et samarbejde var bedre, eller erkendt at der ikke var plads til dem begge. 


Kildemateriale: Verner Bruhn "Idræt i Esbjerg" 2005.


1923

Esbjerg Byhold i fodbold i 1923.

Øverst fra venstre:  lederne Aarre Pedersen (overlærer) og Giovanni Baptista Reichia (lærer).
Angreb: Carl Gravesen (tandlæge) - Otto Nørgaard (tømrer) - Ejnar Meilvang (skoleinspektør) - Laurids Larsen (kontorassistent) - Holger Larsen (arkivmedarbejder).
Halfbacks: Niels Pedersen (slagtermester) - Ragnwald Erik Mathiasen (branddirektør) - Christian Uhrhøj (postpakmester).
Backs: Aage Nielsen (snedkermester) - Aage Thomsen (trafikassistent).
Målmand: Ole Gahrn (tapetserer).

Professionen skal nok tages med en gran salt da fotoet blev taget, men stillingsbetegnelserne skal nok passe senere i livet.

Historien tager officielt sit udgangspunkt d. 23. Juli 1924, hvor de to største esbjergensiske klubber, E.B. 98 og Esbjerg Amatør Klub (EAK) fusionerede og dannede EfB. E.B.eren Ole Gahrn (målmanden på foto) besluttede sig for at diskutere mulighederne for en sammenlægning. Tanken om at få et succesrigt esbjergensisk hold overvandt de mange modsætninger, der var blevet opbygget i de foregående år og den 23. Juli 1924 lykkedes det at samle de to klubber i en ny klub: Esbjerg forenede Boldklubber.

1924

EfBs historie har budt på et væld af opture med mange titler og fantastiske kampe, men desværre også et masse nedture med nedrykning og elendigt spil tilfølge. Dette er historien om en af de mest succesrige danske klubber nogensinde, som nu efter flere år i skyggen endelig er på vej tilbage i begivenhedernes centrum.

Historien tager officielt sit udgangspunkt d. 23. Juli 1924, hvor de to største esbjergensiske klubber, E.B. 98 og Esbjerg Amatør Klub (EAK) fusionerede og dannede EfB. Det var ikke nogen nem beslutning.

E.B. 98 fik som den første klub, i 1900, fodbold på programmet i Esbjerg. Starten var en noget rodet affære hvor man flere gange ikke var i stand til at stille med fuldt hold og derfor led store og ydmygende nederlag til klubber i oplandet. I 1908 fik klubben sit første klubhus og medlemstallet begyndte hastigt at stige. I 1911 fik klubben imidlertid et nyt problem. Det var nemlig dette år at Esbjerg Amatør Klub blev stiftet og det blev dermed endnu sværere at stille et stærkt hold. De to klubber begyndte at modarbejde hinanden ved blandt andet at "fiske" spillere. Det førte til at ingen af de to klubber klarede sig videre godt, hvilket oplandets klubber, især Vejen, igen kunne lukrere på.

I 1923 var man blevet så trætte af alle problemerne og de ringe resultater at man på opfordring fra E.B.eren Ole Gahrn besluttede sig for at diskutere mulighederne for en sammenlægning. Tanken om at få et succesrigt esbjergensisk hold overvandt de mange modsætninger, der var blevet opbygget i de foregående år og den 23. Juli 1924 lykkedes det at samle de to klubber i en ny klub: Esbjerg forenede Boldklubber.

Generalforsamling 23/7 - 1924

På Esbjerg Byhistoriske Arkiv i Torvegade fandt jeg i juni 2011 en del protokoller som har været i EfBs klubhus, og vel nok indleveret af journalisten Søren Alkærsig.

Her kan man læste fra et bestyrelsesreferat fra 20/7 1924, altså 3 dage før den stiftende generalforsamling den 23/7 1924.

Den 9 mands store bestyrelse stemte om navnet til den nye klub i Esbjerg:

4   for Esbjergs forenede Boldklubber
2   for Boldklubben af 1924
2   for Velo
1   for Thor 

Der var på den stiftende generalforsamling aftenen før kampvalg om navnet på den kommende klub, Esbjerg forenede Boldklubber eller Boldklubben Frem Esbjerg.
EfB vedtoges med stor majoritet.

Uddrag fra Vestkysten (JV i dag).


Stadion i Strandskoven

Her blev de første EfB kampe spillet i 1924.

Strandskoven, på grunden i dag har vi Treenighedskirken.

Esbjerg Idrætspark

1926
I 1926 fik Esbjerg en Idrætspark, på det nuværende Blue Water Arenas grund.

Indgangsportalen fra 1929 er tegnet af den kendte arkitekt C.H. Clausen.


1929

C.H. Clausens ingangsportal til Idrætsparken.


1952

Esbjerg Stadion står færdigbygget, på grunden hvor den gamle idrætsanlæg var.

Tribunen kom i 1955 og stadion blev indviet. (se 1955).


1955

Esbjerg Stadion blev indviet.

EfB vandt stort over Gøteborg Kammeraterne i åbningskampen.

Tilskuerne var stærkt utilfredse, man mente svenskerne havde sendt 2. holdet.



Kærkommen tiltag

Fra den gang der var fuldt hus på stadion.

.


De glade 60'er

Kommer nok aldrig tilbage.

Vi må ikke klage

Sagt på godt Jysk. 🙂


2009

EfB løber på banen til indvielsen mod OB den 9. august 2009.